Julius Lehtinen

Unkari kieltää sukupuolentutkimuksen yliopistoissa

Unkarin hallitus on pääministeri Viktor Orbánin johdolla estänyt sukupuolentutkimuksen opettamisen yliopistoissa lauantaina voimaan tulleella säädöksellä. Sen mukaisesti kyseinen oppiaine tiputettiin akkreditoitujen listalta. Seurauksena myös yksityisiä yliopistoja estetään tarjoamasta sukupuolentutkimusta opiskelijoilleen omilla rahoillaan.

Siis Unkarin hallitukselle epämieluisen tutkimusalan opettaminen on estetty maan yliopistoissa. Kyseessä ei ole pelkkä julkisen rahoituksen pois vetäminen tai sellainen kielto, joka koskisi ainoastaan valtiollisia yliopistoja. Orbánin avustaja Zsolt Semjen ei katso tarpeelliseksi juurikaan peitellä hallituksen toimintaa, hänen mukaansa sukupuolentutkimuksella "ei ole asiaa tulla opetetuksi yliopistoissa", sillä "se on ideologiaa, ei tiedettä."

Tässä kohtaa olisi tietenkin mielenkiintoista tietää, mitä moisesta kehityskulusta ovat mieltä ne tahot, jotka kovaan ääneen ovat olleet tälläkin palstalla huolissaan akateemisesta vapaudesta ja peruskoulun opetuksesta. Olisihan se kovin epäjohdonmukaista olla huolissaan väitetystä konservatiivien ahdingosta yliopistoissa, mutta sulkea silmänsä faktuaaliselta, todistetulta ja itse julkaistulta akateemisen vapauden sensuurilta.

Siitä huolimatta mitä mieltä olet sukupuolentutkimuksesta, on sen opettamisen kieltäminen ja estäminen huolestuttava kehityssuunta. Yhdenkään valtion ei tule puuttua akateemiseen vapauteen ja yliopistojen toimintaan: laitosten on saatava tutkia ilman valtion ohjailua juuri sitä mitä itse haluavat, etenkin omilla rahoillaan.

Orbánin Fidesz-puoluetta on myös hiljattain esitetty erotettavaksi EU:n parlamentin suurimmasta ryhmästä, EPP:stä. Efektiivisesti se tarkoittaisi sitä, että Fidesz lakkaisi nauttimasta sitä vähäistäkin suojaa, jota se on nauttinut EU:n sisällä. Aloitteen alullepanijana oli hollantilaisen De Standaard -lehden mukaan suomalainen EPP:n jäsen, kokoomuslainen.

Kokoomuksen Alexander Stubb on myös hiljattain julkistanut aikovansa EPP:n ehdokkaaksi Euroopan Komission johtoon, Jean-Claude Junckerin tilalle. Tehtävään valitaan kevään vaalien suurimman europuolueen ehdokas, joka suurella todennäköisyydellä on EPP:n. Stubb on kampanjoinut korostetun liberaalilla linjalla, mihin Orbánin edustama linja sopii yhä heikommin. Vastaan asettuu konservatiivisempi Manfred Weber.

Totalitarismiin on kautta poliittisen historian kuulunut tutkimusvapauteen puuttuminen. Ilmeisesti sen suuntaisia askelia otetaan nykyään myös Euroopassa. Aika näyttää, kuinka pitkään moista suvaitaan Euroopan ytimessä. Paljon riippuu EPP:n ehdokkaan esivaalista Stubbin ja Weberin välillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sen mukaisesti kyseinen oppiaine tiputettiin akkreditoitujen listalta."

Tuota en ymmärrä niin, että opettaminen olisi kiellettyä, esimerkiksi yksityisissä instituutioissa, mutta sitä ei tunnusteta tieteeksi.

Olen hiukan samoilla linjoilla, koska yliopistoissa opetetaan joka tapauksessa biologiaa, lääketiedettä, psykologiaa ja sosiologiaa.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

France24:n uutisen mukaan lauantain asetuksen myötä instituutioita on estetty (institutions are barred from) tarjoamasta uusia kursseja alalta.

Voisin muotoilla tekstiin paremmin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ei suuren suuri yllätys. Kesällä kiellettiin suositun musikaalin Billy Elliotin esittäminen, koska se on homopropagandaa.

Unkari kulkee kohti totalitarismia. Sivistyneistön rippeetkin hyppäävät rajan taakse uppoavasta laivasta, mikä vauhdittaa sivuluisua entisestään.

Ilkka Huotari

"Paikallislehdessä esitetty väite romautti lippujen myynnin."

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005732106.html

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Maksumuurin takana olevia juttuja ei kannattane linkittää. Tässä linkki, joka samasta aiheesta aukeaa.

https://www.seiska.fi/Oho/Unkari-pelkaa-etta-Billy...

Hyvä, että teemaa pidetään esillä. Kun vahtii tarpeeksi ajoissa, että persut eivät saa Suomessa valtaa, ilmiö ei meillä kasva koskaan Unkarin mittoihin.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala Vastaus kommenttiin #8

Noin vasta viides viesti hyökkäsi perussuomalaisia vastaan palsta kehittyy selvästi.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #22

Hyökkäsi? Onko perussuomalaisten kritisoiminen jotenkin kiellettyä? Oliko perussuomalaisten liittäminen Unkarin tapahtumiin perusteetonta?

Ymmärtääkseni perussuomalaiset on ainoa eduskuntapuolue, joka puolustaa Orbania ja hänen toimiaan demokratian kaventamiseksi, onhan hän nationalisti ja maahanmuuttovastainen.

Mitäpä väliä silloin demokratialla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kieltämättä harmillinen ylireagointi, joka kääntynee vielä itseään vastaan. Toki tieteen- ja sananvapauden nojalla kaikkien pitäisi omilla rahoillaan saada tutkia ja opettaa mitä haluavat. Julkisen rahoituksen pois vetäminen huuhaaosastolta pitäisi riittää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaan kirjoittajan huolen tieteen vapaudesta. Tuon uutisen perusteella ei kuitenkaan voi muodostaa koko kuvaa siitä, koskeeko tuo uusien kurssien järjestämiskielto myös "omalla rahalla" toimivia yliopistoja, vai pyritäänkö sillä estämään julkisen rahoituksen kierrättäminen akkreditoitujen listalta tiputetulle "tieteenalalle".

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Siis Unkarin hallitukselle epämieluisen tutkimusalan opettaminen on estetty maan yliopistoissa. Kyseessä ei ole pelkkä julkisen rahoituksen pois vetäminen tai sellainen kielto, joka koskisi ainoastaan valtiollisia yliopistoja.

Tuosta olisi hyvä saada vähän lisätietoa. Jonkin tutkimusalan rahoituksen vähentäminen on täysin ok, jos esittää joitain järkeviä perusteluita. Jonkin tutkimusalan kieltäminen koko valtakunnassa olisi järjetöntä.

> Tässä kohtaa olisi tietenkin mielenkiintoista tietää, mitä moisesta kehityskulusta ovat mieltä ne tahot, jotka kovaan ääneen ovat olleet tälläkin palstalla huolissaan akateemisesta vapaudesta ja peruskoulun opetuksesta.

Tutkimuksen vapaus on säilytettävä. Alojen painotaminen tarpeen mukaan on ok (assyriologialle vähän vähemmän kuin lääketieteelle). Unkarin tilannetta (mahdollisia ongelmia, mahdollisia korjaustarpeita, mahdollisia asiattomia suunsulkemisaikeita) en tunne lainkaan. Ajatukset lentävät myös Pohjois.Amerikkaan, missä jotkut vastaavat alat ovat joissain yliopistoissa ottaneet niin vahvan roolin, että toisinajattelijoita on alettu vierastaa ja syrjiä. Tällaiset kehityskulut on tietenkin hyvä leikata pois. Tuon alan tutkmus olkoon yksi ala muiden joukossa, ilman erityistä arvotusta hyvään tai pahaan suuntaan, ja ilman muiden alojen ja toisinajattelijoiden vaientamista, myös omissa joukoissa toisinajattelu sallien.

En tunne tapausta vähääkään, mutta pointtini on siis se, että on mahdollista, että Unkarissakin tilanteesa on hieman molemminpuoleista suvaitsemattomuutta samaan tapaan kuin muualla maailmalla on ollut. Näillä tiedoilla oletan Unkarin tilanteen olevan kuitenkin toistaiseksi aika "normaalilla tasolla", eli että ei olisi syytä vielä lähteä mihinkään voimalliseen puolustustaisteluun joitain epätieteellisiä tai mielipiteenvapautta rajoittavia oppialoja vastaan.

> Orbánin Fidesz-puoluetta on myös hiljattain esitetty erotettavaksi EU:n parlamentin suurimmasta ryhmästä, EPP:stä. Efektiivisesti se tarkoittaisi sitä, että Fidesz lakkaisi nauttimasta sitä vähäistäkin suojaa, jota se on nauttinut EU:n sisällä.

Tuollaista syrjimistä varmaankin vastustat, samaan tapaan kuin eri tieteenalojen syrjimistä. ;-)

Ilkka Huotari

"Sukupuolentutkimus ei ole tiedettä – Norja lakkasi rahoittamasta akateemista huuhaata tv-dokumentista syntyneen kohun jälkeen"

https://www.suomenuutiset.fi/sukupuolentutkimus-ti...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Huotari ehti linkittämään Norjan tapahtumat minuutin pari ennen itseäni. Pidän kuitenkin tämänkin kommentin voimassa eli tuomaan omaa näkemystäni.
---------------------

En todellakaan tiedä mikä tuossa on jotain uutta. Eikö olisi voinut reagoida silloin kun Pohjoismaista Norja lopetti saman (omasta mielestään ainakin hyvistä syistä.. eli miksi Unkarin syyt olisivat huonommat) eli :

https://www.suomenuutiset.fi/sukupuolentutkimus-ti...

https://www.tiede.fi/keskustelu/53257/ketju/norja_... ( tiede-foorumeihin itselläni on nostalginen suhde, koska vietin siellä aikoinaan liiankin paljon aikaa )

Tai jopa täällä Uudessa Suomessa näköjään:
http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8974...

Sukupuolentutkimuksen voi lopettaa yliopistoissa kuten Norja ja näköjään nyt Unkari ovat tehneet. Heillä ilmeisesti on omasta mielestään ainakin olleet tarvittavat perusteet siihen. Toki jossain yliopistossa voidaan opettaa vaikka homeopatiaa ja olisin mm. sellaisen kiellon kannalla mikäli Suomen yliopistoissa homeopatiaa opetettaisiin innolla. Kaikki eivät olisi samaa mieltä, mutta päätökset tehdään (toivottavasti) suhteellisen demokraattisesti. Ei yliopistoissa aivan kaikkea tarvitse opettaa - etenkin mikäli todetaan että siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Rautalangasta:
- Norja veti julkisrahoituksen pois.
- Unkari kielsi opetuksen

Rautalangan toisesta päästä:
-Norjassa voi omilla rahoilla yliopisto opettaa sukupuolentutkimusta.
- Unkarissa ei voi omilla rahoilla yliopisto opettaa sukupuolentutkimusta. Se on kielletty.

Joko et lukenut tekstiä, et ymmärtänyt tekstiä, tai et ymmärrä eroa julkisrahoituksen poistamisen ja opetuksen kieltämisen välillä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Norjassa voi omilla rahoilla yliopisto opettaa sukupuolentutkimusta.
- Unkari kielsi opetuksen"

Itse asiassa ymmärsin sen samalla hetkellä kun kirjoittelit tuota tekstiä eli meni vähän päällekkäin ja ehdin jo laittaa yhden tekstin tuohon liittyen. Norjassakin vain kiellettiin julkinen rahoitus turhalta tutkimukselta pois.

Mielestäni on huono idea Unkarin laittaa kieltoon mikä tahansa höpsö yliopisto-opetus - on se sitten nallekarhujen paijauksen opettaminen, scientologia Tom Cruisen tapaan tai mikä tahansa muu. Mikäli joku moisesta haluaa maksaa, niin siitä vain. Eli tuossa tapauksessa vastustan Unkarin valinnanvapauksien karsintaa. Heidän olisi pitänyt tyytyä Norjan -malliin.
Huomautuksena: Kaistakorpi samalla minuutilla tuo lisää tietoa tuohon malliin eli siitä enemmän hänen tekstissään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kannattaisi lukea jotain muutakin kuin suomenuutisia ja keskustelufoorumeja. Mainittu Nordic Gender Institute on yhteispohjoismainen tutkimuskeskus, joka on edelleen olemassa.

"In 2011, the Nordic Council of Ministers decided to reorganize NIKK, from a Nordic institute to a Nordic co-operation programme. A bidding round was announced in 2012. The co-operation programme was to further develop the information function, administer a Nordic funding scheme for gender equality and serve as project secretariat. The University of Gothenburg and the Swedish Secretariat for Gender Research won the bidding."

"Nordic Information on Gender, NIKK, was established in late 2012 and the programme's assignment expires at the end of 2015. As the acronym NIKK is established in the Nordic region and beyond, and associated with information, research and knowledge related to gender and gender equality, the Nordic co-operation programme continues to use NIKK."

Eli ohjelma ja keskuksen työ ei ollut Norjan vaan yhteispohjoismainen Pohjoismaiden neuvoston alainen. Sen paikka kilpailutettiin ja uudeksi paikaksi tuli 2012 lähtien Ruotsi ja Göteborgin yliopisto. Tästä päätti Pohjoismaiden neuvosto - ei Norja suinkaan yksin.

Ko keskus on edelleen olemassa ja Suomi on yhtenä Pohjoismaana mukana.

https://www.nikk.no/en/

En tiedä onko ongelma kielitaidossa vai lukemisen ymnmärtämisessä siinä, että perussuomalaiset onnistuvat tämänkin asian uutisoivan omalla tavallaan faktoista välittämättä. Vinkiksi: Nordic ei ole sama kuin Norwegian...

Joten summa summarum - Norja ei oe kieltänyt yhtään mitään ja Huotari sekä Ovaskainen kertovat varsin väritettyä tarinaa vaihtoehtoisilla faktoilla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Olen kertonut sen mukaan mitä olen kuullut. En todellakaan ole ollut ensimmäisiä tai tunnetuimpia näiden asioiden kertojia (lähinnä lainailin muilta kuten onkin järkevää, kun tietämys ei ole tuolta alalla). Nyt tiedän taas enemmän, joten siitä kiitos.

Ilkka Huotari

Suomen uutisten jutussa puhuttiin juurikin pohjoismaisesta sukupuolentutkimuksen tutkimuslaitoksesta:

"Myöhemmin Pohjoismainen ministerineuvosto sulki Oslon yliopiston yhteydessä toimineen pohjoismaisen sukupuolentutkimuksen tutkimuslaitoksen Nordic Gender Instituten."

https://www.suomenuutiset.fi/sukupuolentutkimus-ti...

Se siirtyi Ruotsiin juuri rahoituksen myötä:

"The University of Gothenburg and the Swedish Secretariat for Gender Research won the bidding."

Norja siis lopetti sen rahoituksen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Gender_Institute

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #24

Jatketaanpa englannin luetun ymmärtämistä. Won the bidding tarkoittaa voittaa tarjouskilpailu. Tuossa vaiheessa kilpailutettiin se, missä jatkossa Nordic Gender Institute toimii ja sen voitti Göteborgin yliopisto Ruotsista.

Siteeraat suomenuutisia toteamallasi:
"Myöhemmin Pohjoismainen ministerineuvosto sulki Oslon yliopiston yhteydessä toimineen pohjoismaisen sukupuolentutkimuksen tutkimuslaitoksen Nordic Gender Instituten."

Nordic Gender Insititute (NiKK) ei ole lakannut mihinkään vaan toimii tänä päivänä Pohjoismaisen ministerineuvoston tuella Pohjoismaisella rahoituksella Göteborgissa.

Väität Norjan lopettaneen rahoituksen, itse linkkaamassasi wikipediassa kerrotaan:
"The Norwegian research programme, funded by the Norwegian Research Council, was not related to NIKK, which was funded by the Nordic Council of Ministers"

NIKK on sama kuin Nordic Gender Institute kuten voit heti wikipedian kuvauksen alusta lukea.

Norja ei sii ole voinut lopettaa tuon rahoitusta, koska sen rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #26

Jatketaan, jatketaan:

"The Norwegian research programme on gender had received funding in 2008 for a period of four years, which expired in 2011. The Norwegian research programme, funded by the Norwegian Research Council"

Tuossa sanotaan, että norjalaiset rahoittivat tällaisen yhden ohjelman, mikä kesti 2008-2011, ja sitä ei sitten jatkettu.

Eli edelleen Suomen uutiset on puhunut aivan totta. :)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #34

Niin, ko ohjelmaa ei jatkettu eli se ei saanut uutta rahoitusta. Se ohjelma taas ei ole sama kuin Nordic Gender Institute vaan erillinen Norjan ohjelma.

Suomenuutiset puhuu puuta heinää todetessaan seuraavaa:
"Myöhemmin Pohjoismainen ministerineuvosto sulki Oslon yliopiston yhteydessä toimineen pohjoismaisen sukupuolentutkimuksen tutkimuslaitoksen Nordic Gender Instituten."

Pitääkö minun linkittää uudelleen ne linkit, jotka kertovat ko instituutin vain siirtyneen tarjouskilpailun seurauksena Göteborgiin ja sen, että ko instituutti jatkaa tänä päivänäkin toimintaansa Pohjoismaisen ministerineuvoston tuella. Se ei ollut riippuvainen Norjan omasta tutkimusohjelmasta.

Suomenuutiset ansiokkaasti sotkee kaksi eri asiaa pyrkiessään ideologiansa mukaiseen uutiseen. No, sehän ei ole JSN:n jäsen, joten kirjoittelee mitä huvittaa oikomatta niitä koskaan.

Wikipedia: "The Norwegian research programme, funded by the Norwegian Research Council, was not related to NIKK, which was funded by the Nordic Council of Ministers."

Eli WAS NOT RELATED! Kaksi eri asiaa, jotka eivät ole yhteydessä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

Totta, kaksi asiaa.

Mutta kuten huomataan, Institutesta puhutaan menneessä aikamuodossa:

"The Nordic Gender Institute (NIKK) (Norwegian: Nordisk institutt for kunnskap om kjønn), previously Nordic Institute for Women's Studies and Gender Research, was a transnational resource and information centre for gender research and gender equality in the Nordic countries.

The Institute aimed at constituting a bridge between Nordic gender research and equality politics."

Sitten:

Reorganizing

In 2011, the Nordic Council of Ministers decided to reorganize NIKK, from a Nordic institute to a Nordic co-operation programme.

Eli nimi ja toiminta/toimintaperiaate muuttui. Eli alkuperäinen instituutti todellakin lopetettiin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

" Seurauksena myös yksityisiä yliopistoja estetään tarjoamasta sukupuolentutkimusta opiskelijoilleen omilla rahoillaan.
"

No tuossa kohtaa toki voisi alkaa harkita.... Omilla rahoillaan voinee rahoittaa vaikka mitä höpönlöpöä. En nyt tiedä pitäisikö siitä nyt yliopisto tutkintoja saada, mutta kai se on sama vaikka joku olisi opiskellut itsensä kovalla rahalla "XENU-torjujaksi" yliopiston scientologiselta osastolta.

Pekka Pylkkönen

Suurempi kysymys on että kuka debiili alunperin päästi sukupuolentutkijat akatemiaan sisälle? Ja mikä ei muita homeopaatteja ja skientologeja päästetty samalla?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Päivän paras yliopistotasoisen tutkimuksen asiantuntijan lausunto selvästi.

Kerro vielä ne tieteenalat mitkä ovat soveliaita tutkimuskohteita, etteivät vaan mene professorit ja oppilaat ihan harhaan.

Viisaus on voimaa. :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Yksi harkitsemisen arvoinen rajaus voisi olla esimerkiksi, että soveliaita ovat sellaiset tieteenalat, joiden huippujulkaisuissa ei ehdoteta yhdellekään ihmisryhmälle koirakoulua, lattiaan kahlitsemista, puhekieltoa tai dildoa hanuriin...

Pekka Pylkkönen

Tässä oli nyt puhe sukupuolentutkimuksesta, joka on ideologinen ja dogmaattinen viitekehitys eikä tutkimusala. Eroa skientologiaan ei tosiaan ole kuin dogmien muotoilussa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Nostetaans pakasta natsikortti...

Unkari näkee sukupuolentutkimuksen yhteiskuntaa hajoittavana voimana samalla tavalla, kuin täällä on nähty uusnatsit. En ole kummankaan kieltämisen kannalla.

Kuitenkin julkista rahoitusta sukupuolentutkimukseen on yhtä järkevää laittaa kuin homeopatiaan.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Sukupuolentutkimus on eräs järkevimmistä ja luovimmista tieteistä. Yleensä sen alasajoa vaativat ne, joilla ei ole ainoatakaan opintopistettä tai opintoviikkoa suoritettuna siitä. Vaikka monessa muussa oppiaineessa voi tutkia samoja teemoja, on sukupuolentutkimuksen paikka yliopistollisena oppiaineena perusteltu.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Mitkä ovat katsoaksesi sukupuolentutkimuksen keskeisimmät tutkimustulokset?

p.s. Olen suorittanut yhden naistutkimuksen kurssin (käsitteli seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa).

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sukupuolia on mies- ja naispuolinen, ja kirjo niiden välimuotoja.
Pitäisihän sitä tutkia hyönteistenkin sukupuolia.

Mitä sukupuolentutkimuksella selvitetään, vai onko kyse akateemisesta nollapuuhastelusta?
Viite:
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/579372/Vaitos+Ar...
http://hikipedia.info/wiki/Nollatutkimus

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minulle jäi epäselväksi, saako Unkarissa perustaa sukupuolentutkimus- harrastuskoulun, eli onko se kielletty vain yliopisto-nimisissä oppilaitoksissa. Minusta yliopisto on tieteiden opetusta varten, eli olisin itsekin valmis kieltämään yliopistoissa ja korkeakouluissa selvän huuhaan, ja sitähän sukupuolentutkimus on. Ja viimeistään se kävi ilmi, kun kolme tutkijaa lähetti alansa huippujulkaisuihin useita hupiartikkeleita mm. koirien raiskauskulttuurista ja takapuoleen laitettavista homofobiaa torjuvista vibraattoreista, ja ne menivät läpi kiitosten saattelemina. Tuon jälkeen koko "tieteenala" pitäisi haudata ihan kaikissa maissa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/de115b33-dfd9-45...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Unkarilaiset sivistyskansaa. Olen sitä mitä olen, tutkimatta.

Petri Hämäläinen

Toisin kuin kirjoittaja, ottaisin mielelläni kantaa juuri kyseiseen tutkimuksenalaan.

En nimittäin jää kaipaamaan myöskään Unkarissa nais- tai sukupuolentutkimusta, joka perustuu miesvihaan, ja joka pyrkii sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittamiseen, totalitarismiin ja fasismiin.

Kaikki mielestäni erittäin epädemokraattisia ja ei-toivottuja asioita.

Ei meillä tarvita ideologista tutkimusta yliopistoissa lainkaan - ei islamismistista, natsistista eikä kommunististakaan tutkimusta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Voisitko näyttää minulle sen tieteellisen tutkimuksen, jossa on todettu, että sukupuolentutkimus perustuu miesvihaan?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Jukka, oletko perehtynyt tähän tapaukseen? https://www.hs.fi/nyt/art-2000005854286.html - Minusta se, että nuo koirien raiskauskulttuurijutut menivät läpi ja saivat kiitosta alansa johtavissa julkaisuissa, on kiistaton todiste.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #31

Tuula Komsi! "Jukka, oletko perehtynyt tähän tapaukseen? https://www.hs.fi/nyt/art-2000005854286.html - Minusta se, että nuo koirien raiskauskulttuurijutut menivät läpi ja saivat kiitosta alansa johtavissa julkaisuissa, on kiistaton todiste."

Samalla logiikalla se, että joku väittää suomen olevan heprean sukukieli, todistaa kiistattomasti, että historiallinen kielitiede huuhaata? Ei ole meidän OIKEIDEN kielitieteilijöiden vika, jos joku yrittää kielitieteellä tukea omia fantasioitaan. Meidän velvollisuus on tyrmätä heidät.

Se, että sukupuolentutkimuksen huuhaa-jutut menevät läpi (tuossa tapauksessa koirien raiskauskulttuurista oli lisäksi kyse tahallaan kirjoitetusta hulluttelusta), ei kerro mitään oikeasta sukupuolenltutkimuksesta. Lisäksi jos perehdyt tuohon kokeiluun enemmän, saat selville, että suinkaan kaikki kieli poskella kirjoitetut provot eivät menneen läpi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #59

Mutta entä jos "nuo heprean sukulaisuusjutut menisivät läpi ja saisivat kiitosta kielitieteen johtavissa julkaisuissa"? Olisitko huolissasi kielitieteen johtavien julkaisujen tilasta? Mitä siis jos "oikeat kielitietilijät" eivät "tyrmäisi" noita ajatuksia, vaan hyväksyisivät ne mukaan, osaksi kielitieteen tieteellistä prosessia? Korjaisiko se tilanteen, jos jotkut noista "sukulaisuusjutuista" eivät menisi läpi?

Minusta noiden koiria koskevien ja muiden huuhaa-juttujen läpimeno osoittaa, että jotain alalla on pielessä. Helpoin selitys on se, että ala on politisoitunut, ja tieteellisten kriteereiden vaaliminen on jotenkin unohtunut noiden poliittisten tarpeiden ja "oikean asian" promovoimisen taa.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Voisitko näyttää tutkimuksen missä todetaan että näin ei ole ?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #32

Jos joku väittää, että fysiikan tutkimus perustuu miesvihaan, niin kummalla mahtaa olla todistustaakka, väitteen esittäjällä vai kiistäjällä?

Samainen taho voisi väittää fysiikan tutkimuksen johtavan myös fasismiin.

Miksi joku tutkisi absurdia väitettä?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #42

Ollos hyvä, mitä?

Ei ainakaan tutkimusta, joka osoittaisi sukupuolentutkimuksen miesvihan. Linkissä annetaan määritelmä termille misandry (miesviha), ei mitään muuta.

Oliko linkin tarkoitus vain hämätä?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

"En nimittäin jää kaipaamaan myöskään Unkarissa nais- tai sukupuolentutkimusta, joka perustuu miesvihaan, ja joka pyrkii sanan- ja ilmaisunvapauden rajoittamiseen, totalitarismiin ja fasismiin."

Voisitko perustella neljä väitettäsi, miesvihasta fasismiin? Veikkaan, että et.

Ainetta opiskellaan myös Helsingin yliopistossa. Vaikea uskoa, etteivät akateemikot kritisoisi fasismiin pyrkivää opetusta.

Lainaus Helsingin yliopiston sivuilta: "Keskusteluja siitä, mitä ja minkälaisia miehet ja naiset ovat, käydään loputtomasti sekä yksityisesti että lehtien palstoilla. Sukupuolentutkimuksen opinnoissa selvitetään sitä, miten näitä asioita käsitellään tutkimuksen ja analyysin keinoin."

Mikä tuossa pelottaa? Fasismia en ainakaan havainnut.

Vai puhuuko Hämäläinen höpöjä? Orban, jonka päätöksestä on kyse, vie nimittäin Unkaria fasismin suuntaan, ottamalla esimerkiksi oikeuslaitoksen poliittiseen kontrolliin. En muista koskaan nähneeni, että Hämäläinen olisi ollut huolissaan Unkarin kehityksestä.

Ehkä se fasismi ei niin paha olekaan.

Petri Hämäläinen

Hienoa jos löydät totuutesi Helsingin yliopiston kyseisen oppiaineen sivuilta. Arvioit varmaan Pohjois-Koreankin ihmisoikeustilannetta googlaamalla Pohjois-Korean valtiolliset kotisivut.

Kysymyksiisi annan mieluusti viisaampani puhua (en viittaa sinuun, haha). Käytä 7 minuuttia valheellisen kuplasi ulkopuolella ja kuuntele Jordan B Petersonia, joka summaa hyvin yhteen miksi naistutkimus (tai sukupuolentutkimus) on poliittinen, ei tieteellinen toimija, ja miksi sen perusta on miesvihassa ja tavoitteet totalitarismissa ja fasismissa.

Tai mene katsomaan (Helsingin) Kulttuuritalolle 4 tai 11. marraskuuta. Googla « vr » niin löydät lipun sopivaan (yö-)junaan.

https://youtu.be/88KJ5rgCNmk

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #48

Veikkasin siis oikein, sinulta ei löydy perusteluja typerille väitteillesi.

Niin, en todellakaan pyytänyt linkkejä tai ilmoituksia tilaisuuksista vaan perusteluja. Ei sinulta löytynyt selitystä myöskään aiemmin antamaasi turhaan ja harhauttavaan linkkiin. Joku voisi puhua trollaamisesta.

Eikä sinulta näytä löytyvän kritiikkiä Unkaria fasismin suuntaan kuljettavaa Orbania kohtaan. Oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden ottaminen poliittiseen kontrolliin ovat pitkiä askelia kohti totalitarismia. Näin tekee myös ihailemasi Venäjä.

Mutta kun se fasismi ei haittaa.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #50

Et näköjään pääse millään kuplasi ulkopuolelle.

No ehkä parempi kaikille että jäät sinne.

Kerrataanpa muille lukijoille (ei sinulle):

Wikipediassa miesvihan kohdalla on nimenomaisesti lista tieteentekijöistä jotka ovat käyttäneet naistutkimusta miesvihansa välineenä.

Oheisessa lyhyessä haastattelussa on hyvin kiteytetty miksi naistutkimus (gender studies) on miesvihaa ja pyrkii totalitarismiin ja fasismiin.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #52

Etkö ymmärrä lukemaasi? En pyytänyt linkkejä vaan perusteluja. Palstan säännöt jo kieltävät pelkän linkeillä pelailun. Jauhat siis tyhjää, et osaa etkä pysty fasismi-väitteitäsi perustelemaan.

Jakamastasi "miesviha"-linkistä löytyy tämä:

"Misandry (/mɪˈsændri/) is the hatred of, contempt for, or prejudice against men or boys.[1][2][3] Either "misandrous" or "misandristic" can be used as adjectival forms of the word.[4] Misandry can manifest itself in numerous ways, including sexual discrimination, denigration of men, violence against men, sexual objectification of men, "or more broadly, the hatred, fear, anger and contempt of men".["

Missä kohti tuossa on "lista tieteentekijöistä jotka ovat käyttäneet naistutkimusta miesvihansa välineenä"? Ei satu minun silmääni.

Ja jos tällainen lista olisikin, niin eihän se olisi minkäänlainen todiste tai perustelu miesvihalle, fasismista puhumattakaan.

Linkkisi on pelkkää hämäystä.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #53

Hienoa kun pystyit lukemaan koko wikipedia-sivun johdannon. Olemme jo varmaan kapasiteettisi äärirajoilla.

Kohdassa « within feminist movement » eli tätä käytävää keskustelua koskien kirjoitetaan seuraavaa (minulta nimenomaan pyydettiin viittausta lähteeseen / listaa kyseisistä tiedenaisista ja sen annoin sitä pyytäneelle).

Ani harvoin näitä linkkejä ja pyydettyjä lähdeviitteitä tarvitsee ääliöille tavata tai puhtaaksi kirjoittaa mutta laitetaan nyt kuitenkin ):

Academic Alice Echols, in her 1989 book Daring To Be Bad: Radical Feminism in America, 1967–1975, argued that the radical feminist Valerie Solanas, best known for her attempted murder of Andy Warhol in 1968, displayed an extreme level of misandry compared to other radical feminists of the time in her tract the SCUM Manifesto. Echols stated:

Solanas's unabashed misandry—especially her belief in men's biological inferiority—her endorsement of relationships between 'independent women,' and her dismissal of sex as 'the refuge of the mindless' contravened the sort of radical feminism which prevailed in most women's groups across the country.[13]

Andrea Dworkin criticized the biological determinist strand in radical feminism that, in 1977, she found "with increasing frequency in feminist circles" which echoed the views of Valerie Solanas that males are biologically inferior to women and violent by nature, requiring a gendercide to allow for the emergence of a "new Übermensch Womon".[14]

The author bell hooks has discussed the issue of "man hating" during the early period of women's liberation as a reaction to patriarchal oppression and women who have had bad experiences with men in non-feminist social movements. She has also criticized separatist strands of feminism as "reactionary" for promoting the notion that men are inherently immoral, inferior, and unable to help end sexist oppression or benefit from feminism.[15][16] In Feminism is For Everybody, hooks laments the fact that feminists who critiqued anti-male bias in the early women's movement never gained mainstream media attention and that "our theoretical work critiquing the demonization of men as the enemy did not change the perspective of women who were anti-male." hooks has theorized previously that this demonization led to an unnecessary rift between the men's movement and the women's movement.[17]

Although hooks doesn't name individual separatist theorists, Mary Daly's utopian vision of a world in which men and heterosexual women have been eliminated is an extreme example of this tendency.[18][according to whom?] Daly argued that sexual equality between men and women was not possible and that women, due to their superior capacities, should rule men.[19] Yet later, in an interview, Daly argued "If life is to survive on this planet, there must be a decontamination of the Earth. I think this will be accompanied by an evolutionary process that will result in a drastic reduction of the population of males."[20]

Paul Nathanson and Katherine K. Young argued that "ideological feminism" as opposed to "egalitarian feminism" has imposed misandry on culture.[21] Their 2001 book, Spreading Misandry, analyzed "pop cultural artifacts and productions from the 1990s" from movies to greeting cards for what they considered to be pervasive messages of hatred toward men.[22] Legalizing Misandry (2005), the second in the series, gave similar attention to laws in North America.[23]

Wendy McElroy, an individualist feminist,[24] wrote in 2001 that some feminists "have redefined the view of the movement of the opposite sex" as "a hot anger toward men [that] seems to have turned into a cold hatred."[25] She argued it was a misandrist position to consider men, as a class, to be irreformable or rapists.

In a 2016 article, author and journalist Cathy Young described a "current cycle of misandry" in feminism.[26] This cycle, she explains, includes the use of the term "mansplaining" and other neologisms using "man" as a derogatory prefix.[26] The term "mansplaining", according to feminist writer Rebecca Solnit, was coined soon after the appearance in 2008 of her essay Men Explain Things to Me.[27]

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #55

Totesin jo edellä, että pelkillä linkeillä pelailu on vastoin blogin sääntöjä. Toiseksi linkit pitää tietenkin antaa niin, että niistä avautuu se (teksti), mihin halutaan vedota. Sinun linkistäsi avautui jotain aivan muuta (kuten edellä näytin).

Väität: "minulta nimenomaan pyydettiin viittausta lähteeseen / listaa kyseisistä tiedenaisista ja sen annoin sitä pyytäneelle"

Tätä sinulta oikeasti pyydettiin: "Voisitko näyttää minulle sen tieteellisen tutkimuksen, jossa on todettu, että sukupuolentutkimus perustuu miesvihaan?"

Voisitko kertoa, mikä listallasi on "tieteellinen tutkimus, jossa on todettu, että sukupuolentutkimus perustuu miesvihaan"?

Antamissasi teksteissä kuvataan joidenkin feministien miesvihaa. Niissä ei puhuta sanaakaan sukupuolentutkimusta koskevista tutkimuksista.

Sinä et ilmeisesti ymmärrä sellaista pientä juttua, että feminismi on aivan eri asia kuin (tieteellinen) sukupuolentutkimus.

Linkkisi on siis hämäystä. Todella säälittävä yritys.

En yhtään ihmettele, ettet suostunut omin sanoin kertomaan linkkisi sisältämiä "todisteita". Häpeäisit jos osaisit.

Jari Mustonen

Paradoksaalisesti sukupuolentutkimuksen kieltäminen osoittaa, että kyseessä on ideologia, eli tapa nähdä maailmaa.

Itse pidän sukupuolentutkimusta mielenkiintoisena, mutta sen käsittelemiä teemoja voidaan tutkia tehokkaasti humanististen tieteenalojen - kuten historia ja filosofia - toimesta. Jos taas mennään esimerkiksi ihmispsykologian alueelle - kuten vaikka hermoratojen tutkimiseen, niin sukupuolten erottaminen toisistaan ei ole enää validia. Tämä on oikeastaan kehitystä, sillä esimerkiksi vielä 1800-luvulla miesten ja naisten eri paikkaa yhteiskunnassa perusteltiin heidän fysilogisella erilaisuudellaan lääketieteellisin perustein. Lopulta sukupuolentutkimuksen kenttä on siis aika kapea.

Yhtä kaikki, Unkari näkee sukupuolentutkimuksen ideologiana, joka opettaa miehet ja naiset ajattelemaan jonkin tietyn dogmin - eli tässä tapauksessa sukupuolen - mukaan. Jostain syystä tämä dogmi ei sovi valtiojohdolle. Siinä kai perusteet heidän valinnalleen.

Siitä olen samaa mieltä, että on aika iso kannanotto kieltää opettaminen kokonaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä kurssi voitaisiin muuttaa "vastakkaisen sukupuolen tutkimukseksi". Voisi tulla suosituksikin.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Mistä voi päätellä, että sukupuolentutkimus olisi hallitukselle "epämieluisaa". Ehkä kyseinen pseudotiede on turhaa, sen suojista voidaan nostaa kaikenmaailman spedestetiikan proffia ja dosentteja antamaan poliittisesti väritettyjä lausuntoja ( eli puhuvat läpiä päähänsä, näitä riittää meilläkin ). Tottahan toki proffien lausunnoilla on painoa, selvä auktoriteetin metodi.

Huomattava osa yliopistoilla aikaansa viettävästä sakista ei oikeastaan kuulu sinne.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

No ei sinällään kiellä.

Huolimatta siitä, että sukupuolentutkimus vaikuttaa paljolti astrologian tasoiselta huuhaalta, en voi olla kovin eri mieltä siitä, että Unkarissa on puututtu yliopistojen akateemiseen vapauteen tavalla, joka ei kuulu sivistysvaltion toimintaan. Tämä ei toki ole yllättävää hallinnolta, joka on pyrkinyt kieltämään asunnottomuuden ja jopa ulkona nukkumisen.

Kirjoituksessa ja keskustelussa on nyt tehty vähän ylitulkintoja. Annetuilla määräyksillä ei kielletä sukupuolentutkimusta, vaan sellaiseksi nimettyjä maisteriohjelmia. Määräykset ovatkin käytännössä poliittista kielipeliä, jolla epäilemättä on jarruttava vaikutuksensa sukupuolentutkimukselle, mutta eivät ne sitä yliopistoista poista.

En nimittäin näe, miten sukupuolentutkimus voitaisiin kieltää, sillä ei tutkimuksissa hyvänen aika tarvitse mainita, mitä oppialaa ne koskevat. Sukupuolentutkimus on perustavanlaatuisesti poikkitieteellistä ja lähtöisin erityisesti sosiologiasta, kielitieteestä, kulttuuriantropologiasta, valtiotieteestä, yhteiskuntapolitiikasta, kirjallisuustieteestä ja niin edelleen, ja sitä tehtiin ennen ja edelleen niiden alaisuudessa.

Sukupuolentutkimusta voidaan tehdä vaikka fysiikan laitoksella (luonnontieteidenkin gradut ja tutkimukset usein käsittelevät paitsi itse tieteen tutkimuskohteita myös metatasolla sen tutkimusta tai opetusta).

Pseudotieteiden ongelma on keskeisesti yliopistojen tieteellisen integriteetin ongelma ja toisaalta rahoituskysymys. Ehdottomasti aiheesta tarvittaisiin enemmän yliopistojen sisäistä keskustelua ja kritiikkiä Suomessakin.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Hyvä, ja tasapainonen kommentti, kiitos.

Teksti on kirjoitettu kärjistäen, erityisesti otsikko. "Estäminen" on lähempänä kuin "kieltäminen", sillä käytännössä Unkarin hallitus poisti sukupuolentutkimuksen maisteriohjelman hyväksyttyjen (akkreditoitujen) ohjelmien listaltaan. Tämän myötä yksityisetkään yliopistot eivät kyseistä ohjelmaa pysty tarjoamaan tai sitä voi tehdä, ts. se on estetty. Kielipeliä monella tasolla.

Jälkimmäinen osa kommentista on ehdottoman hyvä, ja allekirjoitan sen oikeastaan täysin. Sukupuolentutkimusta voidaan harjoittaa myös erillisesti sille varsinaisesti luodun ja varatun ohjelman ulkopuolella.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kiitios tarkennuksesta. Tuo selventää sitä, mtä Unkarissa on oikeasti tehty. Jos kyse on vain tiettyjen tutkintojen muodollisesta tunnustamisesta, hallituksen tarkoitus on kai ollut lähinnä leimata kelvottomiksi (poliittiseti ja/tai akatemisesti) katsomiaan aloja.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Unkari tekee niin kuin parhaaksi katsoo. On itsenäinen valtio ja
päättää omista sisäisistä asioistaan itse, täysi hatunnosto sille.

Petri Hämäläinen

Näin juuri. When other EU states raised concerns about Poland’s “unconstitutional” reforms, the UK declared that countries had a right to pursue “their own democratic agenda”.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jul...

Juha Hämäläinen

Juuri näin. Unkarin päätökset eivät muille kuulu varsinkaan, kun ne ovat vielä näin järkeviä. Mutta saahan sitä päivitellä kukin mitä lystää. Tällainen tutkimus ei tuota mitään muuta kuin tutkijanpaikkoja.

Tuija Ruotsalainen

Unkarissa pidetään järki päässä. Tässä maassa homojen ja lesbojen yhdistys (seta?) vie ja käskyttää maata ihan niinkuin lystää. Lasten päät sekoitetaan päivähoidossa ja koulussa laitetaan viimesetkin järjen ja normaalin ihmisyyden rippeet roskakoriin. Täysin käsittämätöntä että opettajat ja VANHEMMAT suostuvat tällaiseen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

On käsittämätöntä, että Unkari on vielä EU:n jäsen. Lisäksi on käsittämätöntä, miten unkarilaiset sulattavat kaiken diktatuurin ilman suuria protesteja. Vai enkö vain ole niitä nähnyt? Aivan järkyttävää. Venäjälläkin protestoidaan voimakkaasti vähemmistökieliä sortavia lakeja vastaan sekä eläkeuudistusta vastaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ylipäänsä sukupuolentutkimusta pitäisi harrastaa juuri niiden, jotka eivät siitä tykkää. Heillä on pähkähulluja fantasioita sukupuolista. Sukupuolentutkimus tutkii ja kyseenalaistaa näitä ja löytää oikeita sukupuolikysymyksiä. Sukupuolentutkimus on kaikkialla relevantti näkökulma, jopa udmurttilaisissa novelleissa.
JOstain syystä vaan moni asia menee sukupuolittain: novelleissa kuolevat vanhat mummot ja nuoret pojat, eivät vanhat miehet tai nuoret tytöt. Aikaisemmista kirjailijoista vain yksi on nainen, nykykirjailijoista suurin osa. Aika kiintoisaa ja sitä todella pitää tutkia.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tieteellisten kriteerien höltyminen tai hukassa olo tai vaikka hyvän tieteellisen tavan lyöminen laimin ovat ikäviä asioita tieteen kannalta. Mutta miksi tilanne pitäisi korjata kieltämällä tieteenala kokonaan? Kielletään sitten myös kasvatustiede, kun siinä plagiaatit menevät läpi tuosta vain ja oikeustiede ja mitä näitä nyt on ollut tapetilla.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En tunne Unkarin todellista tilannetta juurikaan, mutta joidenkin tietojen perusteella on peruttu vain joidenkin maisteriohjelmien hyväksyntä tutkintoina. Jos näin, niin itse alan tutkimusta ei välttämättä kielletä, vaan sitä voi jatkaa eri nimikkeiden alla (olettaen että kaikkea rahoitusta ei ole viety).

Plagiaatit eivät ole yhtä suuri ongelma, koska ilmeisestikin kaikki alat haluavat karsia plagiaatit pois heti niitä havaitessaan. Kyse on tässä siis vain huijareiden hetkellisestä onnistmisesta juonissaan, ei välttämättä kyseisen tieteenalan (valvonnan satunnaista lipsumista pahemmasta) rappiosta.

Jos jokin kulmakunta on niin sekaisin, että ei osaa enää tehdä eroa pila-artikkeleiden ja oikean tieteen välillä, jotain pitää kai tehdä. Yksi vaihtehto olisi yrittää keskustella, muuttaa ohjelmaa, korjata kriteereitä, toivoa asennemuutosta ja vaihtaa henkilöitä. Toinen keino on sitten yhden tyyppisen tutkinnon poistaminen käytöstä ja mahdollinen korvaaminen jollain järkevämin kootulla tutkinnolla. Ei tuo jälkimmäinen ole välttämättä näistä se huonompi vaihtoehto.

Tässä ei voi sulkea pois sitä mahdollisuuta, että Unkarin hallitus samalla myös makselee kalavelkoja tai tahallaan kiusaa opposition linjauksia myötäileviä tieteenaloja. Itse asiassa tämä on jossain määrin todennäköistä. Mutta jos kyseinen ala on laho Unkarissakin (noihin pila-artikkeleihin verrattavalla tavalla), siltä osin jonkinlaiset korjaustoimet olisivat kai perusteltuja.

Toimituksen poiminnat