Unkari kieltää sukupuolentutkimuksen yliopistoissa

Unkarin hallitus on pääministeri Viktor Orbánin johdolla estänyt sukupuolentutkimuksen opettamisen yliopistoissa lauantaina voimaan tulleella säädöksellä. Sen mukaisesti kyseinen oppiaine tiputettiin akkreditoitujen listalta. Seurauksena myös yksityisiä yliopistoja estetään tarjoamasta sukupuolentutkimusta opiskelijoilleen omilla rahoillaan.

Siis Unkarin hallitukselle epämieluisen tutkimusalan opettaminen on estetty maan yliopistoissa. Kyseessä ei ole pelkkä julkisen rahoituksen pois vetäminen tai sellainen kielto, joka koskisi ainoastaan valtiollisia yliopistoja. Orbánin avustaja Zsolt Semjen ei katso tarpeelliseksi juurikaan peitellä hallituksen toimintaa, hänen mukaansa sukupuolentutkimuksella "ei ole asiaa tulla opetetuksi yliopistoissa", sillä "se on ideologiaa, ei tiedettä."

Tässä kohtaa olisi tietenkin mielenkiintoista tietää, mitä moisesta kehityskulusta ovat mieltä ne tahot, jotka kovaan ääneen ovat olleet tälläkin palstalla huolissaan akateemisesta vapaudesta ja peruskoulun opetuksesta. Olisihan se kovin epäjohdonmukaista olla huolissaan väitetystä konservatiivien ahdingosta yliopistoissa, mutta sulkea silmänsä faktuaaliselta, todistetulta ja itse julkaistulta akateemisen vapauden sensuurilta.

Siitä huolimatta mitä mieltä olet sukupuolentutkimuksesta, on sen opettamisen kieltäminen ja estäminen huolestuttava kehityssuunta. Yhdenkään valtion ei tule puuttua akateemiseen vapauteen ja yliopistojen toimintaan: laitosten on saatava tutkia ilman valtion ohjailua juuri sitä mitä itse haluavat, etenkin omilla rahoillaan.

Orbánin Fidesz-puoluetta on myös hiljattain esitetty erotettavaksi EU:n parlamentin suurimmasta ryhmästä, EPP:stä. Efektiivisesti se tarkoittaisi sitä, että Fidesz lakkaisi nauttimasta sitä vähäistäkin suojaa, jota se on nauttinut EU:n sisällä. Aloitteen alullepanijana oli hollantilaisen De Standaard -lehden mukaan suomalainen EPP:n jäsen, kokoomuslainen.

Kokoomuksen Alexander Stubb on myös hiljattain julkistanut aikovansa EPP:n ehdokkaaksi Euroopan Komission johtoon, Jean-Claude Junckerin tilalle. Tehtävään valitaan kevään vaalien suurimman europuolueen ehdokas, joka suurella todennäköisyydellä on EPP:n. Stubb on kampanjoinut korostetun liberaalilla linjalla, mihin Orbánin edustama linja sopii yhä heikommin. Vastaan asettuu konservatiivisempi Manfred Weber.

Totalitarismiin on kautta poliittisen historian kuulunut tutkimusvapauteen puuttuminen. Ilmeisesti sen suuntaisia askelia otetaan nykyään myös Euroopassa. Aika näyttää, kuinka pitkään moista suvaitaan Euroopan ytimessä. Paljon riippuu EPP:n ehdokkaan esivaalista Stubbin ja Weberin välillä.

juliuslaurilehtinen
Sitoutumaton Helsinki

Valtio-oppia Helsingin yliopistossa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu